FAST fashion verses SLOW fashion?

In een vaktijdschrift voor de retailers lees ik een item over het ontstaan van de fast fashion industrie. Ik ben verrast. Want ik dacht altijd dat H&M daar voor verantwoordelijk was. Maar het was Zara die in 1975 begon met razendsnelle fashiontrends in de markt te zetten. H&M kwam pas veel later bekend te staan als fast fashion keten. H&M stoeit nu met duurzaamheid d.m.v. bijvoorbeeld de Consious Collections, heel goed. Maar deze collectie is maar een bescheiden deel van de hele H&M collectie. Zara streeft ernaar om in 2025 alle gebruikte katoen, linnen en polyester, organisch, duurzaam of gerecycled is. Mooi streven. Ze hebben nog 5 jaar!

In dat zelfde issue staat ook dat tweedehands kleding snel op rukt. Sommige bronnen zeggen zelfs dat het zo snel gaat dat ze over 10 jaar de fast fashion industrie hebben verslagen. Maar dat zijn bronnen en cijfers. Eerst zien…. maar ik help het ze hopen!

Een kleine nieuwe trend op dit gebied is het lenen, leasen of huren van kleding. Zoals bijvoorbeeld Lena Amsterdam doet. Wat vinden jullie daar van? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Als laatste wil ik je graag aan een tegenhanger voorstellen die 180 graden andersom werkt als de fast fashion industrie. Fair and slow fashion brand Common & Sense. Janine vond het ook allemaal niet zo tof en ging op eigen houtje op zoek naar andere en vooral beter alternatieven. Haar eerste doel is al bereikt, namelijk eerlijke kleding voor iedereen. Een mooi basic jurkje in zwart voor maar 50 euro. Deze heet Fair for Fifty. Nu zijn ze er ook in meerdere kleuren en heten ze de Dutch Dresses. Het concept richt zich inmiddels op het maken van jurkjes tussen de 50 en de 100 euro, maar dan wel eerlijk en duurzaam. Betaalbaar én Made in Holland! Want vergeet niet…. Who made my clothes. Geweldig toch!

Dutch Dress van Common & Sense.