Sieraden4Life

Pick & Mix van Sieraden4life is terug van weggeweest bij Fair and Share. In deze leuke collectie kun je vanaf €1.95 al een armbandje uitzoeken. Zoals de naam al zegt, kies de leukste en combineer ze met elkaar. Een setje kost dan rond de €15.-

Als het goed met je gaat kun je en moet je ook iets voor een ander doen. Met dat idee is John Schut groot gebracht. Speciaal voor mensen van wie de wieg toevallig niet in een Westers en ontwikkeld land stond. Maar zomaar geld geven, lost niets structureel op en zorgt voor afhankelijkheid. Daarom begon John vijftien jaar geleden samen met zijn partner Linda een ondernemende manier van ontwikkelingshulp. Helaas is John op 25 november 2015 overleden. Maar zijn missie gaat door.

Sinds 2003 is Stichting4Life, samen met een team in Kenia, collega’s en een grote groep vrijwilligers, actief in Kenia. Een prachtig land met mooie mensen waarvan een groot deel onder de armoedegrens leeft. Zeker in de sloppenwijken. De stichting wil deze gezinnen een kans geven op een beter leven. Vanaf 2007 lopen diverse projecten in de grootste sloppenwijk van Nairobi: Kibera. Met 4 pijlers: scholing voor kinderen – werkgelegenheid voor moeders – ondersteuning van weeskinderen – export van goederen naar Nederland: Sieraden4Life.

Sieraden4Life is de handelsnaam voor de sieraden die door de moeders in Kenia worden gemaakt. Met deze baan met een fair salaris kunnen zij hun gezinnen onderhouden en een toekomst bieden. Dit is de manier om uit de armoedespiraal te komen. Veel vrouwen in het programma van Sieraden4Life zijn alleenstaande HIV-positieve moeders. De vrouwen komen allemaal uit Kibera en hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd in het maken van sieraden en producten van de traditionele Kikoy doeken.

Naar school!

Stichting4Life zorgt ervoor dat minimaal twee kinderen uit het gezin van de vrouwen die werken bij Sieraden4Life naar school kunnen. Meestal de oudste kinderen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op een beroepsopleiding en een baan. Mocht de moeder wegvallen (bijvoorbeeld door HIV/aids), kunnen zij de jongere kinderen onderhouden. Basisonderwijs in Kenia is gratis, maar een uniform en schoolspullen zijn daarbij verplicht. Voor de middelbare school moeten daarnaast schoolkosten betaald worden. Als kinderen daarna een beroepsopleiding willen volgen financiert de stichting deze. Met een diploma en een klein startkapitaal op zak zijn ze klaargestoomd om aan het werk te gaan.

Naast de kinderen van de sieradenmaaksters, steunt de stichting ook een aantal basisscholen die midden in de sloppenwijk Kibera liggen en daardoor vaak zijn ‘afgesloten’ van iedere hulp van buiten.

Bewaren