Rijke materialen

Is fairtrade kleding nou écht zo’n verrijking? Ik vind van wel. In de reguliere mode-industrie wordt namelijk niet of nauwelijks stilgestaan bij hoe belastend de productie en het verven van stoffen voor het milieu is. Lijkt mij toch niet geheel onbelangrijk. Aangezien we geen plan(eet) B hebben. Toch?

Duurzame merken werken wel met goed geproduceerde stoffen die met zorg worden gemaakt en samengesteld. Daardoor krijg je niet alleen een goed gevoel omdat het milieuvriendelijk is, maar het is ook nog eens heel prettig om te dragen.

Neem om te beginnen bijvoorbeeld MicroModal® Dat is een zeer zachte stof. Zachter dan katoen. Het valt mooi, neemt vocht goed op, kreukelt niet, is flexibel en luchtdoorlatend. De stof droogt snel en verliest niet zijn vorm. Dat klinkt perfect toch? Het wordt nog mooier! Want het productieproces van MicroModal® is hartstikke duurzaam. Het beukenhout dat gebruikt wordt komt van duurzame beukenboom kwekerijen. De cellulose vezel is volledig biologisch afbreekbaar. En er wordt aanzienlijk minder water gebruikt dan bij katoen.

Ook TENCEL® is super zacht en 100% natuurlijk. Het zorgt voor een optimale vocht en warmteregulering en is daarom ook ideaal voor de gevoelige huid. TENCEL® wordt gemaakt van eucalyptus houtvezels. Het productieproces is extreem milieu vriendelijk door het gesloten systeem waarbij het water en de oplosmiddelen bijna 100% gerecycled worden. Daarom heeft dit productieproces de Europese Prijs voor het Milieu ontvangen.

Bamboe en katoen kunnen heel goed als mix worden gebruikt. Viscose uit bamboe is 100% natuurlijk, zacht, en valt soepel. Bamboe groeit snel kan al na 3 tot 5 jaar geoogst en verwerkt worden. Na het oogsten ontstaan er weer nieuwe scheuten voor de volgende oogst. Pesticiden en kunstmest zijn niet nodig bij het verbouwen van bamboe.

In de fairtrade collectie van de merken Armedangels en Miss Green, die ik verkoop in de winkel, worden alle bovengenoemde stofsoorten gebruikt. Als iemand bij mij in de winkel iets uitzoekt om te passen, waarschuw ik altijd eerst even. Want je weet niet wat je meemaakt als je in aanraking komt met de kwaliteit van deze mooie duurzame stoffen. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je het niet meer wilt uittrekken!