Recycling of Upcycling?


Er zijn verschillende manieren om je kleding te recyclen. Gelukkig weet (bijna) iedereen wel de weg te vinden naar een kringloopwinkel, het Leger des Heils of een kledingcontainer bij de buurtsuper. Of Fair and Share! Bij dat laatste adres lever je natuurlijk je mooiste items van goede kwaliteit in, omdat het zeker de moeite waard is voor iemand anders om het opnieuw met plezier te gaan dragen.

Helaas komt er steeds meer kleding van matige tot zeer slechte kwaliteit op de markt, zogenaamde wegwerpkleding. Gevolg: Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 235 miljoen kilo textiel weg. Dat is ongeveer 14 kilo per persoon!

Dus veel kleding is tegenwoordig onmogelijk door te verkopen als tweedehands vanwege de slechte kwaliteit. Eerder werd deze afgedankte kleding vervoerd naar landen als Bangladesh, Vietnam of Thailand, maar daar verdwijnt het nu ook op de brandstapel. Want neem maar van mij aan, ook in die landen gaan ze niet met kapotte spullen van slechte kwaliteit lopen.

Er bestaat al wel een mogelijkheid om die ondraagbare kleding opnieuw te gebruiken. In Wormerveer is een bedrijf dat de verschillende stofsoorten van elkaar scheidt en er een nieuwe grondstof van maakt. Maar dit staat nog in hele kleine kinderschoenen. Minder dan 1 procent van de ingezamelde afdankertjes wordt nu gebruikt om nieuwe kleding mee te maken. In de jaren dat ik nu de winkel heb, heb ik al geleerd dat dit soort processen tergend langzaam gaan. Alles gaat met kleine stapjes. Geduld is een schone zaak.

Gelukkig zijn er voor ons wel een paar mogelijkheden om een positieve bijdrage te leveren aan het verkleinen van die enorme overtollige kledingberg. Punt een: koop niet veel voor weinig bij grote ketens met massaproductie. Heel verleidelijk, ik weet het, maar denk goed na voordat je iets koopt. Dus punt twee: als je iets nieuws koopt, doe dat dan bewust. Let op duurzaamheid en kwaliteit. En… oh ja…die handige vraag die je aan jezelf kunt stellen: hoe vaak ga ik dit dragen? Minstens 25 keer? Dan kan het!