De wáre prijs.

Het woord FAIRTRADE kwam in het allereerste begin voort uit het feit dat de hard werkende boeren in verre landen een eerlijke prijs verdienden voor het werk wat ze verrichtten. Bijvoorbeeld in de koffie of chocolade industrie. Max Havelaar is daarin een duidelijke voorloper geweest en heeft als eerste voor een keurmerk gezorgd. Zo kun je er van op aan dat de koffie of chocolade voor de juiste prijs verhandeld is.

Ook voor kleding zijn er richtlijnen. Maar waar moet je beginnen. Hoe weet je dat het goed zit? Er is een hele brij aan websites en keurmerken te vinden op internet. Begrijpelijk, dat als je er al op zou willen letten, je door de bomen het bos niet meer ziet….

Je kiest voor fairtrade kleding met bijvoorbeeld het GOTS certificaat (Global Organic Textile Standard). De kleding met dit certificaat is gemaakt met biologische grondstoffen en het hele productieproces wordt uitgevoerd op een maatschappelijk verantwoorde manier. De fairtrade kleding die ik verkoop in mijn winkel heeft dit certificaat. Er zijn veel meer van dit soort labels en certificaten, maar deze vind ik écht betrouwbaar en heeft een hoge standaard.

En dan de ware prijs. Een trui maken kost echt geen 25 euro, dat kan onmogelijk voor die prijs. Als een trui of jeans zo goedkoop is, is de opsomming hierboven niet gewaarborgd. Is dat wel het geval, dan kom je automatisch uit bij de ware prijs. Een goed kledingstuk is niet duur, maar alle andere kleding is gewoon te goedkoop. En wij zijn daar aan gewend geraakt. Maar, let op! Dan ben je dus ook gewend geraakt aan de omstandigheden waarin die goedkope kleding is gemaakt!

Stel je eens voor wat voor werk er is verricht om die trui of jeans te maken. Google het voor mijn part! Ik waarschuw je wel vast voor de beelden. Want voor die goedkope trui of jeans is de prijs betaald door de persoon die het heeft gemaakt, die het met zijn gezondheid of soms, in het ergste geval, zelfs met zijn leven heeft moet bekopen.

-Diane-