De vervuilde wereld veranderen…..

De laatste weken zijn er verschillende documentaires en programma’s op televisie met het onderwerp: de mode-industrie als meest vervuilende industrie in de wereld. En zo ontstaan er ook gesprekken in de winkel met dit schokkende gegeven als onderwerp. Schokkend ja. Want ook al weet ik allang dat het zo is, ook ik ben telkens weer geschokt!

Maar wat maakt die mode-industrie dan zo vervuilend? Katoen. Het verbouwen ervan. Er is heel veel water nodig om katoen te verbouwen en om het plukken makkelijker te maken worden er veel gifstoffen gebruikt. Er zijn boeren die goede katoen verbouwen, maar je raad het al, dat is duurder. Daarna moet er een stof van worden gemaakt. De impact daarvan zit hem in de hoeveelheid die geproduceerd wordt. Hierbij gaat het over de CO2-uitstoot. Toch gek dat in het Klimaatakkoord van Parijs hierover niks vermeld staat.

Goed. Dan moet zo’n lap stof een mooi kleurtje krijgen. Of heb je het liefst zwart? Yes! Het meest vervuilend dus! Dat heb ik met open mond zitten bekijken in de serie ‘Genaaid’ van de EO op NPO 3. Afgelopen maandag sprak ik in Amsterdam met Floortje, een van de meiden uit het programma. Toen ik haar ernaar vroeg, schoot ze weer vol. Gelukkig werden er ook duurzame alternatieven getoond. Hartverwarmend!

En dat synthetische stoffen vervuilend zijn hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Het is plastic en wordt geproduceerd met olie. Die groter wordende hoeveelheden kleding wordt steeds verder verscheept, wat ook weer de CO2-uitstoot vergroot. Die hoeveelheid kleding reduceren, dat zou een stap in de goede richting zijn. Stel, je koopt jaarlijks 3 kledingstukken minder, dan bespaart dat zo’n 57 kilogram CO2. Voor heel Nederland zou dat betekenen 975 kiloton! Dat is echt superveel! Mijn advies: kies nieuwe kleding bewust. Ga voor kwaliteit of tweedehands!

-Diane-